Forsikring, langt fra et moderne fenomen

Tillit Forsikring
3 min readJun 23, 2021

Forsikring har en lang historie og man kan dra langt tilbake i tid for finne spor etter det vi i dag kjenner som moderne forsikring. Det inkluderer spor fra år 1750 før vår tidsregning hvor skip fra Kina og Babylon tok opp forsikring på varene sine når de skulle krysse farlige hav. Om varene ble mistet eller stjålet ville de få noe av pengene tilbake. Det finnes også spor av livsforsikring blant oldtidens grekere

Det vi kjenner som den moderne forsikring er svært forskjellig fra hvordan det startet i oldtiden, men grunnprinsippet er det samme; betal en premium og skulle uhellet være ute får du utbetaling.

I renessansen ble forsikring mer populært i Europa, og i 1552 ble den første boken rundt temaet skrevet. Forsikring var hovedsakelig forbeholdt den øvre klasse eller kongelige. Da var det skipslast, villaer og bønder man eide som ble forsikret.

Sent på 1600 tallet var tiden vi kan se innflytelsen forsikring hadde, og starten på det vi kjenner som moderne forsikring. London på 1600 tallet er kjent for sin påvirkining på forsikringshistorien.

London var en handels-hub hvor det kom flere skip inn og ut hele tiden. Flere skips- og rederi eiere var svært villige til å forsikre lasten sin som skulle ut til hele verden. Lloyds of London var en av de første på forsikring av skipslast på denne tiden, og selskapet er fremdeles en av Englands største banker og forsikringsselskap.

I 1666 når London brente opp og over 30 000 hjem gikk tapt begynte vanlige folk å få opp øynene for forsikring også. Det var ikke bare adelen som hadde eiendom som kunne bli skadet eller ødelagt, det var noe som påvirket alle. Selskaper som begynte med oppbyggings- brann samt helseforsikring med årene som kom. Måten forsikring fungerte var litt annerledes enn hva vi er vant med.

Forsikring før handlet om at naboer gikk sammen for å putte penger i en pott. En såkalt brannkasse. Dersom et av husene i nabolaget brant ned — gikk kassen til opparbeiding av huset igjen. Slik skal forsikring fungere. Vi ønsker ta forsikring tilbake til denne tiden. Da pengene du betaler faktisk går til noe nyttig — og ikke rett i lommen vår

Forsikring ble mer populært i verden og første forsikring i USA ble oppsto i 1732. Majoriteten av nyetablerte forsikringsselskap satset på brannforsikring- for så senere gå inn på innbo- og helseforsikring.

I dag har forsikring utviklet seg, og blitt til den jungelen vi kjenner i dag. Det diskuteres om det har endret seg for det beste for befolkningen. Tillit er en digital forsikring som ønsker å gå tilbake til forsikringenes røtter, et system som gjør det lettere å bli kunde og få utbetalinger.

Kilde: http://wsrinsurance.com/how-insurance-began-3000-years-of-history/

--

--

Tillit Forsikring

Vi liker smarte, digitale og klimavennlige løsninger kombinert med transparente priser. Tillit Forsikring tilbyr en effektiv og moderne forsikring